Kırsal kesimde yaşamanın dezavantajları olsa da organik beslenme açısından şanslı oluyorsunuz.
Büyük şehirde yaşayan blog arkadaşları, her türlü hobi malzemelerine, özellikle çeşit çeşit kumaşlara rahatlıkla ulaşıyorlar ve ben bunları gördükçe iç çekiyorum. 1 metre kumaşı almak için 2 ay gün sayılır mı? Sayılır.. Bir de engelli annesiyseniz öyle her istediğiniz de alış verişe çıkamazsınız..Neyse gelelim tereyağının yapımına..
Düzenli olarak her hafta inek sütü alıyorum. Süt pişip soğuduktan sonra üstünde kaymak oluşur. Bu kaymağı her seferinde alıp dondurucuda biriktirmiştim. Baktım bayağı çoğaldı, dondurucudan çıkarıp çözülmesini bekledim. Hepsini kovaya katıp ağzını sıkıca kapattım. 15 dakika kadar kovayı salladım. İçine buz parçaları koyup sallamaya devam ettim. Bir süre sonra yağ toplanmaya başladı. Tekrar buz ilave ettim, blendırla karıştırdım.
Toplanan yağı elimden birbirine aktararak karışımın içinden ayırdım.
Kaba aldığım yağın içinde biraz daha süt kalıntısı olduğu için, üstüne soğuk su döküp tekrar yıkama işlemi yaptım.
Kabın içinde kalan süt kalıntısı da atmadım, hamur mayalayıp tahinli ekmek yaptım.
Vaaaaay maşallah arkadaşım, tereyağ da ev yapımı :) Ellerine sağlık. Kumaş için internete dadandım bu aralar: misskumash, kumasmanya, baykumaş, kumaşfırsatı. Al sana 4 tane adres. Bazen indirim, bazen de kampanya yapıyorlar, denk gelirse süper :)
YanıtlaSilSağolasın arkadaşım, hemen adreslere bakıyorum.
YanıtlaSilTürkan qué buena debe estar tu mantequilla!!! Un beso
YanıtlaSilGracias, me aman, Martiza
YanıtlaSilellerine sağlık türkan ablacım. konuşturmuşsun yine maharetlerini. bende evde tereyağı yaparım fakat ben ev yoğurdunun kaymağını kullanırım. yağı ayrıştırması biraz zahmetli oluyor. ama değer. birde bu şekilde denemek isterim. sonucuda sana bildiririm. afiyetle sağlıkla yiyiyn.
YanıtlaSilSenin de ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilSütü pişirdikten sonra buzdolabında bir gün bekletirsen kaymağı daha kolay alırsın, kolay gelsin..Sevgiler
O sütün damlası ziyan dahi olmaz değil mi ? Tebrik ederim :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Emel Hanım..
YanıtlaSilBen de aynı şekilde kaymak biriktiriyorum. Kahvaltılarda yense de birikiyor. Ben de tereyağı yapmayı deneyeyim, anlattığınız için teşekkürler.
YanıtlaSilSelamlar Türkan hanim, tereyaginiz mükemmel olmus ellerinize saglik, bloguma biraktiginiz güzel yorum icin cok tesekkürler
YanıtlaSilDoğal olanı en güzeli... Televizyondan izlemiştim marketten aldığımız tereyağını hafif ateşte ısıtıp üstündeki köpükleri alıp atarsak daha doğal oluyormuş. Tereyağını yapamayanlar en azından bunu yapsınlar.
YanıtlaSil